Danske Virksomheder bliver i stigende grad udsat for spionage og ulovlig kopiering af deres viden og produkter.
Det mærker man blandt andet hos Dansk Industri (DI)
- Lige nu oplever vi en tendens, hvor it-kriminaliteten stiger, og hvor industrispionagen skifter fra skæg og blå briller til at gå i computernetværket i stedet for, siger chefkonsulent i DI, Henning Mortensen, til DR Nyheder.
Insidere lækker oplysninger
Også hos PA Consulting, der rådgiver virksomheder i at beskytte sig mod industrispionage, mærker man en optrapning og en forandring i spionernes metoder.
- Angrebene bliver mere sofistikeret, og det er ofte ikke bare it-angreb, men i sammenhæng med en menneskelig faktor, hvor der kan være en på indersiden af virksomheden, siger Søren Knudsen fra PA Consulting.
Til kamp mod spionerne
Den danske virksomhed Terma A/S udvikler forsvarssystemer, og her gør man alt for at undgå industrispionage.
- Vi er selvfølgelig bange for, at vores konkurrenter kan få fat på den viden og de informationer, som vi ligger inde med, siger sikkerhedschef i Terma A/S, Rene Hansen.
Virksomheden sikrer sig ved at have særlig software, svære passwords og krypteringer af virksomhedens usb-nøgler. Alle tiltagerne gør det sværere for tyve og spioner at få fingre i Terma A/S's data.
Kopi af cementfabrik
Et af de groveste danske eksempler på industrispionage blev ingeniørkoncernen FLSmidth udsat for i 2005. En tidligere medarbejder stjal og videresolgte et komplet sæt tegninger af en af
hovedmaskinerne i en cementfabrik til en tysk konkurrent.
En engelsk rapport fra konsulenthuset Frontier Economics anslår, at værdien af det kommercielle industripirateri vil fordobles fra 2008 og frem til 2015, hvor værdien vil være mellem godt 7000 og 10.000 milliarder kroner. Det skriver Børsen.